2022-04-06 09:45:50• hírek • Közlemény - rmdsz.ro

Szakmai régiségnek minősül ezentúl a PFA-ként végzett munka

Foto: rmdsz.ro
Foto: rmdsz.ro

„Munkarégiségnek, indokolt esetben szakmai régiségnek minősül ezentúl az engedélyezett természetes személyként, PFA-ként végzett tevékenység” – tájékoztatott Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a törvénytervezetet.

A szakpolitikus rámutatott, hogy a törvénytervezet egy diszkriminációt old fel, hiszen a PFA-ként dolgozó személyek ugyanazt a szakmai tevékenységet végzik, mint azok a személyek, akik munkaszerződéssel vannak alkalmazva, de az általuk végzett munka eddig nem volt elismerve munkarégiségként: „a kedden megszavazott törvénykezdeményezéssel munkarégiségnek minősül minden olyan munkaév, amelyben a PFA-ként dolgozó személy éves nettó bevételének értéke legalább az országos minimálbér tizenkétszeresével egyenlő. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy a szakmai régiség egyetlen tevékenységi területre ismerhető el, valamint a főtevékenységre, amennyiben az illető engedélyezett természetes személy esetében több CAEN kód, vagyis több tevékenységi terület szerepel a bejegyzési okiratban.”

Csép Éva Andrea elmondta, hogy 2021-ben több mint négyszázezer személy dolgozott engedélyezett természetes személyként (PFA). Ennek 64 százaléka ötven év alatti személy, és tíz százalékra tehető a harminc év alatti személyek száma.

„A mostani törvénytervezet az első lépés volt az önfoglalkoztató személyek támogatásában, továbbra is figyelmet kell fordítsunk és támogatnunk kell ezen munkavállalási formákat” – nyilatkozta a képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: